Insinööritoimisto SapAir Oy ylitti kolmatta taloaan rakennuttavan Hans Bergin ja hänen vaimonsa odotukset sekä LVI-alan teknisellä osaamisellaan että joustavalla ja nopealla palvelullaan.
Rakenteilla parin sadan vuoden talo
Hans Berg ja hänen vaimonsa aloittivat kolmannen talonrakentamisprojektin, kun heidän nykyinen omakotitalonsa jäi heille liian suureksi. Neliöiden karsimisen lisäksi he halusivat varmistaa, että tulevaisuuden koti olisi helppokäyttöinen ja kestäisi myös tuleville sukupolville.
Insinöörikoulutuksen omaava Hans alkoi hankkia tietoa erilaisista lähteistä selvittääkseen, mitä vaatimuksia ja toiveita he aikoivat asettaa, jotta talo palvelisi heitä mahdollisimman pitkään. Hän tutustui erityisesti FRAME-hankkeeseen, jossa pyrittiin määrittelemään, millainen suomalaisen talon pitäisi olla vuosina 2050–2100, kun otetaan huomioon ilmastonmuutoksen vaikutukset. Vuonna 2013 toteutettua hanketta veti Tampereen yliopiston professori teknillisestä korkeakoulusta ja siinä oli mukana VTT, yliopistoja sekä yksityisen sektorin toimijoita, kuten suuria rakennusliikkeitä.
– Suomalainen ilmasto tulee muuttumaan paljon kosteammaksi kuin mitä se tänä päivänä on. Se tulee vaatimaan suuria muutoksia talojen rakenteisiin nykyisiin ratkaisuihin verrattuna. Tämän taustatutkimukseni pohjalta muodostui työpaperi, jossa oli listattuna vaatimuksia ja toiveita, mitä pitäisi tulevaisuutta ajatellen omassa talossa olla, jotta siitä tulisi hyvä ja terve talo. Sellainen sadan vuoden talo, eikä viidenkymmenen, sanotaan että parin, kolmen sadan vuoden talo. Se oli lähtökohtana.
Luotetaan perinteisiin ratkaisuihin
Vaikka Hansin katse oli vahvasti tulevaisuudessa, halusi hän pitää kuitenkin talossa käyttöön otettavan LVI-tekniikan yksinkertaisina ja hyödyntää jo pitkään käytössä olleita, hyväksi havaittuja, perinteisiä ratkaisuja.
– Annoin Insinööritoimisto SapAirin Konstalle toisen vaatimuksen, ’keep it simple’. Meidän vanha talomme oli näin jälkikäteen ajateltuna turhan monimutkainen johtuen siitä että asuimme siellä kaksikymmentäkaksivuotta. Matkan varrella tehtiin muutoksia ja tekniikkakin oli muuttunut. Nyt vaatimuksena suunnittelulle oli, että talon käyttämisen tulee olla niin yksinkertaista, ettei siihen tarvitse perehtyä paljoa.
Hansille oli tärkeää suosia LVI-suunnittelussa sellaisia ratkaisuja, joihin on saatavilla varaosia myös vuosien päästä. Lisäksi talon tulee olla energiatehokas. Hän tiedosti myös, että kaikkia ideoita ei välttämättä kannata lähteä toteuttamaan.
– Konsta piti jalkani maassa. Minä olin enemmän se tuuliviiri. Hän toppuutteli ja piti huolen siitä, että eri näkökulmat otettiin huomioon varmistamalla, olinko tullut ajatelleeksi eri vaihtoehtoja. Meillä oli niin kutsuttu aloituspalaveri, jossa hän oli työkaverinsa kanssa mukana ja kävimme läpi näitä asioita. Sen pohjalta syntyi meidän projektimme runko ja sitä lähdettiin toteuttamaan.
Asiakaslähtöisyys ylitti odotukset
Aloituspalaveri vakuutti Hansin siitä, että Insinööritoimisto SapAir oli heille kaikkein sopivin palveluntarjoaja. Insinööritoimisto SapAirin lisäksi hän oli ollut yhteydessä useampaan muuhun toimijaan. Palaverissa syntyi luottamus, kun Insinööritoimisto SapAirin asiantuntijat osasivat vastata heidän kysymyksiinsä ja perustella vastauksensa hyvin, vaikka osa niistä oli erilaisia kuin Hans oli olettanut. Kun projekti lähti käyntiin, sen etenemistahti ylitti Hansin odotukset.
– Heidän etenemistahtinsa yllätti minutkin, vaikken ole kaikkein hitaimpia ihmisiä tässä maailmassa. Projekti eteni todella nopeasti. Sieltä tuli vaihtoehtoja, ratkaisuja, kuvia ja listoja ja näin poispäin. Yhteistyö oli erittäin sujuvaa ja minulle tuli luottamus ja rauhallinen olo siitä, että toisessa päässä on ihmiset, jotka tietävät, mitä he tekevät ja että asiat etenevät.
Talon rakennuttamiseen liittyy lähes aina haasteita. Hans kertoo, että heidän projektissaan yksi haaste on ollut saada mahdutettua kaikki tarvittavat LVI-laitteet tekniseen huoneeseen, jolle varattua tilaa ei tontin kaavoituksen vuoksi pystynyt lainkaan suurentamaan. Kaikki on kuitenkin saatu mahtumaan ja loputkin laitteet saadaan sovitettua tilaan rakennusprojektin edetessä. Nyt taloa on rakennettu sata päivää ja sinne vedetään jo sähköjä.
– Se, miksi suosittelisin Insinööritoimisto SapAiria on heidän palvelunsa asiantuntevuus, ripeys ja myös joustavuus. Tässä kun tulee muutoksia, on vastattu erittäin ripeästi ja asiantuntevasti. Ihan todella olen ollut tyytyväinen heidän toimintaansa, Hans päättää.
Onko omakotitalon LVI-suunnittelu sinulle ajankohtaista? Ota meihin yhteyttä ja jutellaan aiheesta lisää.