Kun rakennetaan tai remontoidaan niin, että remontti ulottuu pintaa syvemmälle ja haetaan rakennuslupaa, tarvitaan lähes aina LVI-suunnittelua. Uudiskohteessa LVI-suunnittelija valitaan, kun rakennuksen luonnospiirrokset ovat valmiit. Saneeraushankkeissa suunnittelija kannattaa valita jo hankkeen alkuvaiheessa, eli remontin esisuunnittelussa. Näin voidaan varmistua LVI-ratkaisujen vaikutuksista hankkeen kokonaissuunnitteluun ja -kustannuksiin. Kun LVI-suunnittelu toteutetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, osataan myös varata tarvittavat tilat esimerkiksi eri järjestelmien huoltoa ja ylläpitoa varten.
Säästöjä energiakustannuksiin
LVI-suunnitteluun kannattaa panostaa, sillä huolellinen suunnitelma voi tuoda säästöjä jo itse rakennusvaiheessa, rakennuksen elinkaaren kustannuksista puhumattakaan. LVI-suunnittelu on olennainen osa rakennuksen talotekniikkaa ja keskeinen tekijä sen elinkaaren aikaisen suorituskyvyn ja myös asumismukavuuden kannalta.
Ammattitaitoinen LVI-suunnittelija kiinnittää erityistä huomiota rakennuksen elinkaaren aikaisiin energiakustannuksiin etenkin lämmitysjärjestelmissä. Järjestelmän valinta on erittäin tärkeää kokonaiskustannusten kannalta. Esimerkiksi kerrostaloissa kaukolämpö voi olla monesti edullisempi ottaa käyttöön, mutta sen kustannukset rakennuksen elinkaaren aikana voivat nousta huomattavasti maalämpöä korkeammiksi.
Mitä LVI-suunnittelu maksaa?
LVI-suunnittelun hinta riippuu luonnollisesti rakennus- tai remonttikohteesta. Esimerkiksi tavanomaisen yksikerroksisen talon LVI-suunnitelman hinta on noin 2500 euroa, kun suunnitelman tekemiseen on varattu noin 22 työtuntia.
Hinta perustuu LVI-insinöörin palkkaan, sivukuluihin sekä monenlaiseen ohjelmistolisenssikuluihin, jotka jakautuvat näille tunneille niin, että kustannus yhtä työtuntia kohden on tässä esimerkissä n. 90 euroa / tunti. Esimerkin suunnitelmia varten tarvitaan yhteensä 4 piirustusta.
- LVI-Asemapiirustus, jossa esitetään kaikki ulkopuoliset putkistot
- Tasopiirustus, jossa esitetään sisäpuoliset vesi ja viemäriputket
- Tasopiirustus, jossa esitetään ilmanvaihtokanavisto ja ilmanvaihtokoneen ominaisuudet
- Tasopiirustus, jossa esitettään lämmitysputkistot
Piirustusten lisäksi LVI-suunnittelu edellyttää laskelmia, erilaisten yksityiskohtien huomioimista, selostuksia, asiointia rakennusvalvonnan kanssa ja suunnitelmien hyväksyttämistä eri tahoilla. Näin ollen tämän esimerkin 22 tunnin työ jakaantuu viiteen eri osa-alueeseen, joista kukin edellyttää noin 4 tunnin työpanoksen. Tässä ajassa suunnittelijan on ehdittävä laskea, tehdä tarvittavat selvitystyöt ja piirtää niin, että lopputuloksena oleva suunnitelma on selkeä, laadukas ja kuitenkin edullinen.
LVI-suunnittelun hinta on noin 5 % urakan kokonaiskustannuksista!
LVI-suunnittelun laadusta ei kannata tinkiä. Vaikka suunnitelman kustannukset olisivatkin muutaman tuhannen euron luokkaa tai ylikin, muodostavat ne keskimäärin vain noin 5 % urakan kokonaiskustannuksista. Tästä viidestä prosentista ei kannata hakea säästöjä laadusta tinkimällä, sillä LVI-suunnittelussa määritellään 100 % urakan kokonaiskustannuksista. Siksi LVI-suunnittelijan valintaan kannattaa panostaa.
Ammattitaitoinen LVI-suunnittelija osaa kysyä oikeat kysymykset ja suunnitella järjestelmät, jotka palvelevat mahdollisimman hyvin niin rakennuksen käyttötarkoitusta, energiatehokkuutta kuin asumismukavuutta. Panostamalla LVI-suunnitteluun, vaikutat urakkakustannusten lisäksi myös rakennuksesi arvoon nyt ja tulevaisuudessa.
Tarvitsetko LVI-suunnittelua? Ota meihin yhteyttä ja pyydä tarjous.